Мученик Савва Стратилат і з ним 70 воїнів Savva Stratylat
Житія святих,  Квітень

Мученик Савва Стратилат і з ним 70 воїнів

День пам'яті (н. ст.)

Місяця квітня на 24-й день

Святий мученик Савва Стратилат був родом із німецького племені готфів і жив у Римі в часи царювання Авреліана. За родом занять він був воїном і дослужився до високого чину стратилата, тобто воєначальника. З юності святий Савва увірував у Христа і жив богоугодно. Зокрема, він відвідував у темницях християн, увʼязнених за віру, надавав їм допомогу та надихав їх на мужнє перенесення страждань. Господь дарував угоднику Своєму владу виганяти бісів, і святий багатьох людей зцілив від біснування.

Коли ж імператор Авреліан дізнався про те, що воєначальник Савва є християнином, він викликав його на допит. Під час нього святий сподівав Христа і зняв з себе воїнський пояс та кинув його на землю на знак відмови від військового звання. Правитель же наказав піддати Савву мукам. Святого підвісили й жорстоко побили, а потім стали палити його вогнем і кинули його в казан з киплячою смолою. Мученик, однак, завдяки допомозі Божій залишився неушкодженим.

Побачивши це чудо, сімдесят воїнів увірували в Господа нашого Іісуса Христа та велегласно сповідали християнство. За це їх було усічено мечем, і так вони прийняли мученицькі вінці.

Святого Савву ж увʼязнили в темниці, де він сподобився бачити Господа Іісуса Христа під час опівнічної молитви. Спаситель осяяв його світлом слави Своєї і велів йому не боятися мук та йти на подвиг безбоязно.

Будучи вдруге приведений на допит, Савва переконуваний був поклонитися ідолам, але ні умовляння, ні ласкавість, ні муки не похитнули його віру у Христа та вірність Йому. Тоді святого було потоплено в річці, і так він скінчив свій мученицький подвиг.

Тропарі, кондаки, молитви та величання

Гражданський шрифтЦерковнослов'янськоюУкраїнською

Тропарь мученику Савве Стратилату, глас 5

Земна́го са́на по́яс оста́вив и по́чести, страда́льче,/ пред мучи́телем, льсти́вым царе́м,/ Христа́ Бо́га су́ща испове́дал еси́,/ и Того́ ра́ди мно́га страда́ния подъя́л еси́, сла́вне./ Те́м прекра́сным побе́ды венце́м увя́злся еси́/ от Царя́ всех ца́рствующаго,/ с Небе́сными во́и све́тло преукра́шен./ Предстоя́ Тому́, Са́вво,// моли́, да спасе́т ду́ши на́ша.

Кондак мученику Савве Стратилату, глас 4

Непобеди́мый я́влься, стратила́т,/ ва́рварския ко́зни победи́л еси́/ и, страда́льчествовав, сла́вне, тверде́йши,/ мно́жество враго́в неви́димых побори́л еси́,/ те́мже вене́ц испле́л еси́ побе́ды./ О нас моли́ Христа́, Са́вво всеблаже́нне,// ве́рою почита́ющих тя.

Ще в розробці

Ще в розробці

Знайшли помилку